2011. február 17., csütörtök

Donátó

Donát
 
A névanalízis szerint a Donát név okos, tehetséges, humán érdeklődésű személyiség kialakulását támogatja. A szépség minden megjelenési formája ihlető hatást gyakorol rá, és ilyenkor alkotóképessége szinte határtalan. Érzelmi reakciói nagyon gyorsak, így nem mindig jut ideje arra, hogy belegondoljon: ésszerű-e, amit tenni készül. Sokat segít, ha megtanulja kissé kordában tartani érzéseit. Általában sokkal többet érzékel a körülötte zajló eseményekből, mint amit ért. A misztérium iránti érdeklődése miatt vonzódik az okkultizmushoz és a valláshoz. A Donát latin eredetű név, jelentése: Istentől ajándékozott. Rokon név: Donátó.


Szent Donát a közép-itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. 1652-ben, amikor a szent ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifelbe szállították, Pater Herde, a kísérő pap misét mondott a szent ereklyéje előtt. Közben hatalmas vihar kerekedett. A villám a templomba csapott, és a pátert a földhöz vágta. Azt hitték, hogy meghalt. Ő azonban Szent Donáthoz fohászkodott, és rövid időn belül rendbejött. Így el tudta kísérni a körmenetet Münstereifelbe.

Szent Donát tisztelete a rajnai szőlővidéken gyorsan terjedt, a XVIII. század óta Ausztriában és Magyarországon is elemi csapások, villámcsapás, jégeső elhárításáért könyörögtek hozzá.
A magyar kultútörténetben Bánki Donát viselte ezt a nevet, aki a gépkocsik szívós porlasztóját, a karburátort találta fel.

A névanalízis szerint a Donát név okos, tehetséges, humán érdeklődésű személyiség kialakulását támogatja. A szépség minden megjelenési formája ihlető hatást gyakorol rá, és ilyenkor alkotóképessége szinte határtalan. Érzelmi reakciói nagyon gyorsak, így nem mindig jut ideje arra, hogy belegondoljon: észszerű-e, amit tenni készül. Sokat segít, ha megtanulja kissé kordában tartani érzéseit. Általában sokkal többet érzékel a körülötte zajló eseményekből, mint amit ért. A misztérium iránti érdeklődése miatt vonzódik az okkultizmushoz és a valláshoz.

Névnapjukat a Donátok február 17-én, július 5-én, 7-én vagy augusztus 7-én ünnepelhetik.

Nincsenek megjegyzések:

Tovább is van...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...