2011. november 12., szombat

Lúdas Matyi

Lúdas Matyi, a Lámpalázas Kultúr-Brigád :) előadásában


Matyi, a parasztlegény és folyton legelésző, farktollait bőkezűen osztogató lúdja Döbrögi uraság erdejébe téved. Az uraság hajdúi Döbrögi prédájának ítélik a ludat, akit Matyi elereszt, hogy ne lőhessék le. Amikor törvényt követel, az uraság azonnal ítél: huszonöt botütést méret a fiúra. Matyi pedig megesküszik, hogy: háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!
A revansra csak évek múltán kerül sor. Döbrögi éppen építkezik, amikor befut a kastélyába egy „talján” építőmester, aki gyengének ítéli az építőfákat. Az uraság úgy dönt, hogy az erdejébe viszi a majszter urat, hogy válasszon fát kedvére – ő ki is választ éppen annyit, hogy Döbrögi egész kísérete a hangos és fárasztó munkába fogjon. Amikor pedig senki sem hallhatja, a talján visszavedlik Matyivá, és elnáspángolja a kiszolgáltatott nemesurat.
A második verésre nem sokkal az első után kerül sor: Döbrögi még betegágyban fekszik az előző fenyítés miatt, amikor a hajdúk egy nagyorrú, szemüveges német katonadoktort hoznak a színe elé. Ő igen tudományosan megvizsgálja az urat, és úgy ítéli meg, hogy gyógyfüvekre van szükség minden mennyiségben. Miután az egész őrség kilovagol füvet szedni, az álruhától megszabadult Matyi ismét elveri Döbrögit.
Az utolsó adag sokat késik, mivel Döbrögi gyanakodni kezd, és erős őrséggel veszi magát körül. Amikor azonban az egyik városában megnyílik a vásár, úgy dönt, hogy ellátogat oda – de előbb odameneszt néhány hajdút, hogy vizsgálják ki az álruhásokat. Matyi ezúttal nem inkognitóban figyeli az eseményeket, és senki sem törődik vele. Egy vele rokonszenvező csikóst kér meg, hogy egyik segédje vegye magához a lúdját, szálljon lóra, és adja ki magát Lúdas Matyinak. Ő ezt örömmel meg is teszi, az érkező Döbrögi pedig hatalmas összegeket ígérve gyötrője elfogója számára, elküldi minden kíséretét. Az igazi Matyi ekkor felbukkan, és a pánikba esett Döbrögit harmadszor, utoljára is elagyabugyálja a vásár résztvevőinek szeme láttára.
Forrás: Wikipédia


Nincsenek megjegyzések:

Tovább is van...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...