2011. december 1., csütörtök

Télapó, az ezerarcú

Szent Miklóstól Santa Clausig

A Mikulás-nap szokásai, bár bizonyos korábbi népi hagyományokat is magukba olvasztottak, valójában a polgárság megjelenésével alakultak ki, s valószínűleg Ausztriából kerültek hozzánk, noha maga a Mikulás szó cseh.

Stájer országban a Mikulás Szent Miklós ünnepének előestéjén - már igen régóta - ajándékot tesz az ablakba tett cipőkbe - persze a jó gyermekekébe.
Másutt személyesen tér be a házakba, megajándékozni őket. Néha a Krampusz is vele tart, aki tulajdonképpen a téli napforduló pogány mitológiájának maradványa, az ártó, rossz szellemek megtestesítője.

Weissenbach faluban például ősi hagyomány, hogy minden december 5-én éjjel nagy krampusz-felvonulást rendeznek, ahol a fiatalok mesealakoknak: Vadásznak, Koldusnak, Halálnak, Mikulásnak és persze krampuszoknak öltöznek - álarcot húzva, feketére kormozva testüket, s láncot csörgetve látogatják sorra a település házait.
A kereszténység hatására a krampusz az ördöggel azonosult, s napjainkra már igazán megszelídült, gondoljunk csak például a bécsi cukrászdák bájos fekete-piros marcipánsüteményeire, a játéküzletek bumfordi ördögöcskéire.


Bár a Mikulás ünneplése elsősorban a polgárság körében terjedt el, az e napon való ajándékozásnak a magyar parasztság körében is voltak hagyományai. A pogány babonákat, a népi játékokat némileg átmentve, a diákok aprószentek napi püspökválasztásának szokásaival ötvözve alakult ki a hazai ún. Mikulás-járás, főleg a Dunántúlon, Csallóközben és az Ipoly mentén. E rituálé szerint láncos, álarcos, olykor szalmába burkolt Mikulás és a kíséretében lévő ördög ijesztgette az utcán a kisgyermekeket, de a fonóházban a fiatalokat is. A színes, kavargó menet számára a tél örömeit köszöntő felvonulássá változott, a fiatalság találkozásának ünnepi alkalmává.

A Télapó kezdetben barna kabátban járta az otthonokat, s csak később váltott át piros gúnyára. Ám ez sem mindenütt van így! Az orosz Télapó, a Gyed Mároz például időnként kékben vagy fehérben is megjelenik, bojtos sapka helyett kucsmát hord, kabátja a földig ér, s – amerikai kollégájával ellentétben – nem küszködik súlyproblémákkal.
Az orosz Télapó trojkán közlekedik, a tengerentúlon rénszarvasok röpítik, Hollandiába fehér lovon, Puerto Rico-ba tevével érkezik. S míg a Puerto Rico-i gyerekek szénát készítenek az ágyuk alá a Télapó megfáradt párái számára, az ír csemeték egy csokor sárgarépával kedveskednek a rénszarvasoknak, s egy kis szíverősítővel – whiskyvel vagy sörrel – kedveskednek a Télapónak. Talán ezért olyan piros az orra...
E multikulturális világban a Télapónak arra is ügyelnie kell, hogyan settenkedjen be a lakásokba. Mert míg az Egyesült Államokban és Angliában egy valamire való Télapó csakis a kandalló kéményén keresztül érkezhet, s az oda elhelyezett zoknikba tölti az ajándékát, Svédországban megteszi, ha a hóban hagyja a csomagját, Finnországban illik bekopogtatnia, s személyesen megtudakolni, hogy a lurkó megérdemli-e a neki szánt meglepetéseket.
S hogy mi lesz a rossz gyerekekkel? Nos ők helyenként virgácsot, másutt hagymát, Olaszországban szenet pedig kapnak „ajándékba”.

 Mikulás-nevek a nagyvilágból:
....................................................................

Amerikában és Kanadában: Santa Claus
Angliában:...................... Father Christmas
Azerbajdzsán:.................. Shaktha Babah
Belgiumban: ...............................Klees'chen
Brazíliában és Peruban:...........Papa Noel
Dániában:..................................Sinter Klaas
Finnországban:...................... Joulu Pukki
Franciaországban:................... Pere Noel
Hollandiában:.............................. Kerstman
Japánban:............................................... Jizo
Kínában:.........................Shengdan Laoren
Luxemburg:................................Klees'chen
Magyarország:................................Mikulás
               vagy: ................................Télapó
Marokkóban:............................ Black Peter
Németországban:....................... Christindl
Norvégiában:............................. Julenissen
Olaszországban:............................. Befana
                  vagy:..................Babbo Natale
Oroszországban:.................... Gyed Moroz
Örményország.......................Gaghant Baba
Spanyolország:............................ Papa Noel
Svédországban:.......................... Jultomten
Romániában:............................... Mos Gerila
               vagy:........................Mos Nicolae
                  sőt:.......................Mos Craciun

Nincsenek megjegyzések:

Tovább is van...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...